fredag 24. februar 2012

Czerny og den norske melodien

Carl Czerny er et kjent navn for pianister, i hvert fall hvis man er masochist av Hanon-skolen. Han skreiv hundrevis av mer eller mindre umusikalske etyder, som under de fjonge titlene Schule der Geläufigkeit og Kunst der Fingerfertigkeit. Han er også ganske kjent for å ha vært elev av Beethoven.

Jeg ble litt nysgjerrig på hva slags norsk tema han kan ha tatt for seg i sitt opus 520, som jeg oppdaget for en tid tilbake: 3 Rondinos Brillants on Russian, Spanish, & Norwegian Themes, som det står oppført som på IMSLP. En norsk folketone, kanskje?

Noen hjelpsomme sjeler på IMSLP-forumet fant en kopi på statsbiblioteket i Berlin:


Aha, «Norges skål», bedre kjent som «For Norge, kjempers fødeland», av Johan Nordahl Brun. Eller enda bedre kjent som «Småguttenes nasjonalsang», enda bedre kjentere som «Vi ere en nasjon, vi med» av Henrik Wergeland.

Som etiketten viser antas komposisjonen å være skrevet av franskmannen André Grétry. Ikke så veldig norsk melodi likevel, altså. Jeg er ustø i fransk, men «airs nationaux» virker også litt mer korrekt her enn «Norwegian theme». Da ble det plutselig ikke fullt så mystisk og spennende. Men fremdeles litt snedig. Noter virker det bortimot håpløst å få tak i. Jeg får stikke innom staatsbibliotheket neste gang jeg er i Berlin.

Ingen kommentarer: